Ромашківський ліцейПонеділок, 20.05.2024, 00:34

Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
Головна | Мій профіль | Вихід
Меню сайту


DilovaMova.com
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Корисні посилання











Головна » 2020 » Жовтень » 20 » Дитинство без туберкульозу
10:35
Дитинство без туберкульозу

На сьогоднішній день третина населення земної кулі інфікована мікобактеріями туберкульозу. Щорічно на туберкульоз захворюють 7-10 млн. чоловік. Загальна кількість хворих у світі досягає 50-60 млн. чоловік, що більше від усього населення України чи Франції. Тому питання формування здорового способу життя молодого покоління набуває великого значення..

Туберкульоз – хвороба, для якої не існує кордонів та будь-яких соціальних та вікових обмежень. На жаль, ця недуга може затьмарити і найщасливішу пору життя - дитинство.

В Україні щорічно реєструють близько 800 випадків туберкульозу у дітей та підлітків, з яких майже половина хворих на хіміорезистентний туберкульоз. Ці цифри відображують загальну напружену епідемічну ситуацію з туберкульозом. Але дитячий туберкульоз має свої особливості перебігу, розповсюдження інфекції та лікування, про які варто поговорити окремо. Інша справа, коли туберкульоз виникає у дітей. У більшості випадків дитячий організм зустрічається зі збудником ТБ вперше. Протитуберкульозний імунітет ще не сформований, і мікобактерії туберкульозу можуть потрапити у будь-який орган з током крові та лімфи. Саме тому діти (особливо перших років життя) більш вразливі до інфікування МБТ та мають більший ризик розвитку позалегеневих локалізацій захворювання, включаючи такі небезпечні форми, як тубменінгіт, генералізований (міліарний) туберкульоз. Для того, щоб запобігти розвитку особливо тяжких позалегеневих форм ТБ, усім новонародженим дітям проводять вакцинацію БЦЖ. Вакцина БЦЖ містить ослаблені мікобактерії, які не викликають захворювання, але проти них починає формуватися специфічний імунітет. Вакцинація не може повністю запобігти захворюванню на ТБ, але ефективно попереджує розвиток небезпечних форм ТБ, що загрожують життю дитини.

ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ

Як вже було зазначено, організм дитини по-особливому реагує на інфікування збудником ТБ саме через те, що зустрічається з ним вперше. Це зумовлює розвиток так званого первинного туберкульозу. Частіше за все у дітей раннього віку розвивається первинний туберкульозний комплекс – вогнищеве ураження легень та внутрішньогрудних лімфатичних вузлів. Особливість перебігу первинних форм ТБ – переважно продуктивний характер уражень та відсутність схильності до деструкції. Саме тому діти дуже рідко хворіють на форми ТБ з бактеріовиділенням та у більшості випадків не становлять епідемічної загрози. Іншою важливою особливістю є більш сприятливий перебіг захворювання: високий відсоток самовилікування, більш повне розсмоктування специфічних змін у легенях та їх мікробіологічна стерилізація.

ШЛЯХИ ПЕРЕДАЧІ ІНФЕКЦІЇ ТА ПРОБЛЕМА “СІМЕЙНОГО” ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Трансмісія інфекції ТБ як у дорослих, так і у дітей відбувається практично виключно повітряно-краплинним шляхом. Джерело інфекції – людина, хвора на ТБ з бактеріовиділенням. Передача інфекції можлива в умовах закритого простору, де відсутня циркуляція повітря. При цьому контакт дитини з інфекційним аерозолем повинен бути досить тривалим або багаторазовим.

Отже, передача ТБ відбувається у переважній більшості випадків від дорослого до дитини. Хвора ж на ТБ дитина, як правило, епідемічної загрози не становить.

У більшості випадків зараження туберкульозом дітей та підлітків відбувається від хворих на ТБ, що знаходяться у їх близькому оточенні, перш за все – у сімейному колі.

Особливо небезпечними є контакти дітей з хворими на хронічні хіміорезистентні форми ТБ, особливо з тими, що ухиляються від лікування або лікуються несистематично.

У той же час, дотримання пацієнтами правил інфекційного контролю, раннє виявлення та початок лікування значно знижують ризик «сімейної» трансмісії ТБ.

 

Переглядів: 185 | Додав: bloger | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Увійти на сайт

Гаряча лінія


Захист прав дитини


Сайти шкіл району