Ромашківський ліцейП`ятниця, 29.03.2024, 09:50

Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | RSS
Головна | Мій профіль | Вихід
Меню сайту


DilovaMova.com
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Корисні посилання











Головна » 2021 » Квітень » 21 » Чорний біль Чорнобиля досі душу мою ятрить
12:52
Чорний біль Чорнобиля досі душу мою ятрить

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 квітня – день аварії на Чорнобильській атомній електростанції. День який розмежував історію сучасної цивілізації надвоє – на «до Чорнобиля» й «після».

   Вже тридцять п’ять років минуло відтоді, а Чорнобиль досі актуальний для нас, досі нам болить, досі пам’ятаємо… Аварія, що сталася, залишається найдраматичнішою та найважчою за своїми наслідками катастрофою в сучасній історії. Вона і зараз впливає на життя мільйонів людей. Її масштаби могли б бути незрівнянно більшими, якби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії. Ризикуючи своїм життям та здоров'ям, вони виконали свій обов'язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації.
Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей. Ще довго ми будемо відчувати на собі наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям. Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії. Перед живими. Перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу.

  Вчені кажуть, що необхідно триста років для очищення зони радіаційного ураження. Я дуже вірю, що нам достатньо і оцих тридцяти п’яти років, які минули з дня аварії, аби змінити своє ставлення до екологічних проблем, зрозуміти, що світ, у якому ми живемо, потребує нашого захисту. Ми відповідальні за нього! І давайте бодай на мить замислимося про роль кожної людини, про нашу особисту місію збереження чистого світу та довкілля.

Тоді була весна – цвіли вишні, квітуча, напоєна запахами землі і нового життя. Ніхто не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписана в історію нашого народу і людства. Що про невелике місто Чорнобиль дізнається весь світ. Безкраї простори колись родючої землі тепер порожні. Забруднені, мертві… а там, де колись були соснові дерева, тепер – лише рівні стовбури, без листя, з відтінком страшного рудого кольору. «Рудий», «рижий» ліс – так його назвали…

Так, час мине, і ми земне загоїм,

І люди повертаються в хати.

Але коли ж ми цей урок засвоїм,

Що ідучи всесильно до мети,

Не треба забувати про озони,

Про землі й води, жита срібний дзвін,

Аби такі от омертвілі зони

Нащадкам не залишить своїм.

Переглядів: 174 | Додав: bloger | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Увійти на сайт

Гаряча лінія


Захист прав дитини


Сайти шкіл району